Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Η ευελιξία των μαθηματικών στους νοερούς υπολογισμούς

Η ευελιξία των μαθηματικών στους νοερούς υπολογισμούς

Έρευνα στα Μαθηματικά και τις εφαρμογές τους


Περίληψη
Στόχος της παρούσας έρευνας είναι να προσδιοριστεί η χρήση των στρατηγικών που χρησιμοποιούν οι Μαθηματικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια των νοερών υπολογισμών. Οκτώ Μαθηματικοί εξετάστηκαν ως προς τις στρατηγικές που ακολούθησαν στις αριθμητικές πράξεις. Στην ανάλυση των μεθόδων επίλυσης διαπιστώθηκε ότι η πλειονότητα των μαθηματικών ακολουθούσαν κατά κύριο λόγο αλγοριθμικές διαδικασίες, δηλαδή μεθόδους που βασίζονταν σε κανόνες, και ως προς το πλήθος των διαφορετικών στρατηγικών δεν ξεπερνούσαν τις δύο.
Abstract
The objective of this research is to determine the use of the strategies, which mathematicians of middle level education used during mental calculations. Eight mathematicians were examined for the strategies that they followed to arithmetic operations. The analysis of the results shown that the majority of mathematicians used methods, which were based on maths’ rules. Finally, the mathematicians used no more than two different strategies.

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Το μηδέν και η ιστορική διαδρομή του - Αρωγός στη σύγχρονη διδασκαλία μαθηματικών εννοιών

Το μηδέν και η ιστορική διαδρομή του - Αρωγός στη σύγχρονη διδασκαλία μαθηματικών εννοιών
Κατερίνα Τσαμούρη – Παναγιώτης Χαντόγλου

                                                          Περίληψη
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η αξιοποίηση της ιστορικής αναδρομή σε διδακτικές παρεμβάσεις που έχει ως στόχο, την παρουσίαση του μηδενός και τα στάδια, από τα οποία πέρασε: το μηδέν σημάδι, το μηδέν ψηφίο. Η ιστορική αυτή αναδρομή ξεκινάει το ταξίδι της από τους Σουμέριους – Βαβυλώνιους της Μεσοποταμίας, περνάει από την Κεντρική Αμερική με τους Μάγια και καταλήγει στην Ινδία και την ανακάλυψη του μηδενός από τον Ινδό Μαθηματικό Βραχμαγκούπτα. Στόχος μας είναι να αναδειχθεί η αξία της έννοιας του μηδενός και να φέρουμε αντιμέτωπους τους μαθητές, τόσο με τη φύση, όσο και με το ρόλο του, εξερευνώντας το ταξίδι που πραγματοποίησε μέσα στους αιώνες από τη στιγμή της γέννησής του, μέχρι την επικράτησή του στο Κόσμο των Μαθηματικών.